Pe plaja romaneasca vanzatorii ambulanti de mancare (gogosi, porumb fiert , mere glazurate, etc) sunt omniprezenti, bineinteles profitand de comoditatea autoritatilor romane (politia in speta) care nu vor sa aplice legea care prevede amenzi de la 10000 la 20000RON pentru comertul ambulant. Vanzatorii profita de asemenea de comoditatea turistului care doreste sa nu se deplaseze deloc pentru a-si lua de mancare, desi pentru prima data are timp suficient, fiind in vacanta!
Dar aceasta comoditate se plateste scump, si am vazut-o din nou si din nou si din nou la turisti cazati la noi – care in ciuda sfaturilor noastre au ales sa consume aceste produse de o igiena absolut indoielnica si au ajuns sa-si rateze concediul.
Mai ales copiii sunt sensibili la prospetimea alimentelor si nu exista vara pe litoral fara epidemie de enterocolita.
Asa ca va rugam sa va ganditi de doua ori inainte de a cumpara de la comerciantii ambulanti.
Mai ales ca, de multe ori foamea pe plaja care o resimtiti cand vedeti toti acesti vanzatori ambulanti este o falsa senzatie – de fapt este vorba de sete! Soarele ne deshidrateaza foarte repede, si de multe ori corpul ne da semnale de foame in loc de sete, mai ales la cei care oricum bea putina apa in general (stim ca trebuie sa consumam 2 l de apa pe zi, dar cati o si facem?), dar in schimb mananca mult.
Asa ca de multe ori, doar band apa pe plaja cat mai des ne trece senzatia de foame pana cand servim masa la ora normala (pranz sau seara).
Iar apa bauta (apa atentie! si nu bere, care ne deshidrateaza si mai repede), ne poate salva si de un drum la spital sau farmacie.
Sper sa ne ‘civilizam’ si noi si intr-o buna zi sa ne mai existe vanzatori ambulanti pe plaja, pentru ca nu daca exista cerere nu va mai exista nici oferta.
P.S: si produsele nealimentare vandute ambulant sunt de o calitate indoielnica. Ca sa dau un singur exemplu, namolul ‘de Techirghiol’ vandut pe plaja este de fapt namol folosit, luat de unde se arunca namolul utilizat de centrele de tratament.