Climatul marin, aerosolii si importanta respiratiei

Climatul marin are, mai ales in timpul verii, o actiune tonifianta, facandu-ne chiar si fara sa vrem sa fim mai vioi si mai activi.

Activitatea inimii si digestia sunt intensificate in acest climat; de multe senzatia de foame pe care o avem trebuie potolita cu lichide, altfel riscam sa depunem in greutate.

Prin trasaturile caracteristice (contrastul dintre temperatura aerului si cea a apei marii,continua miscare a aerului reprezentatã prin briza, aerosolii, existenta unui aer de o puritate deosebita -70% din oxigenul planetar fiind produs la nivelul oceanelor) este destul de solicitant pentru organism. Acest climat este mai degraba indicat persoanelor sanatoase, ca excelent mijloc de calire, dar folosit cu intelepciune, este de un mare ajutor si celor care sufera de anumite afectiuni.

Climatul marin este mediul ideal pentru persoanele astenice, depresive, lipsite de tonus, care vor sa inlature efectele sedentarismului ori sa mai reduca din greutatea corporala si resimt imediat calmul indus de presiunea atmosferica uniforma, variatiile mici de temperatura si umiditatea aproape constanta.

Climatul de litoral, din cauza presiunii barometrice crescute, realizeazã conditii favorabile schimburilor gazoase. De asemenea, micsoreazã numãrul respiratiilor si favorizeazã combinarea hemoglobinei cu oxigenul si permite o irigare mai usoarã si mai abundentã a plãmanilor.

In acest context, foarte importanti sunt aerosolii.
Aerosolii sunt particule de dimensiuni mici obtinute din combinarea unui mediu gazos cu o substanta solida sau lichida fin dispersata; ei pot naturali (de padure sau marini) si artificiali (substanta solida sau lichida fiind in acest caz de natura medicamentoasa).
Acesti aerosoli au avantajul ca sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si pot strabate un strat subtire de lichid fara a se dizolva.
Aerosolii marini sunt formati din miliarde de particule foarte fine de apa sarata, incarcate cu numeroase oligoelemente(clorura de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu,etc) si avand sarcina electrica negativa. Cand patrund in plamani si in arborele bronsic, ele cresc amplitudinea respiratiei, fluidifica secretiile bronsice si nazale, intensifica actiunea sistemului imunitar, dinamizeaza procesele cerebrale, mintea devenind limpede, clara si calma. De-a lungul timpului, au fost inregistrate numeroase cazuri de vindecari spectaculoase ale unor afectiuni respiratorii, nervoase si metabolice grave, prin inspirarea zi de zi a aerosolilor marini si efectuarea unor exercitii respiratorii.

O deosebita atentie trebuie acordata (in general, precum si pe litoral) respiratiei. Medicina orientala sustine ca toxinele se elimina 90% prin respiratie si doar 10% prin alte metode (transpiratie,etc). Medicina clasica are procente diferite : 80%-20%, dar oricum concluzia e clara.
Toate organele corpului (stomac, plamani, inima, creier, piele) beneficiaza daca au un aport crescut de oxigen.
Suntem sanatosi daca celulele noastre sunt sanatoase! Pentru ca ele sa fie sanatoase au nevoie in primul rand de oxigen. Respiratia diafragmica ajuta sistemul limfatic sa se miste mai repede prin organism – putina lume stie ca limfa (care se ocupa cu eliminarea toxinelor din celule) e pusa in miscare prin exercitii si prin respiratie diafragmica. Avem de 4 ori mai multa limfa decat sange in corp si nu avem o pompa care sa miste aceasta limfa (spre deosebire de sange care o are inima).

In continuare, merita sa vorbim putin si despre posibilele efecte negative ale aerului conditionat. Pentru 40% din oameni, trecerea brusca de la aerul canicular la cel rece poate avea o multime de efecte nedorite: indigestii, probleme nervoase, sexuale si de scadere a imunitatii.
Indigestiile sunt cauzate de tulburari ale secretiei de suc intestinal si gastric ca urmare a socului contactului cu aerul rece. Trecerile bruste de la aerul cald la cel rece pot declansa anumite mecanisme genetice ale sindromului maniaco-depresiv, nevroze sau chiar depresii. Atmosfera rece slabeste intregul sistem imunitar, aparand un risc mai mare de imbolnavire cu majoritatea bolilor provocate de virusi si bacterii. Pentru a preveni aceste efecte negative, trecerea de la cald la rece trebuie sa se faca lent si cel mai important, sa nu racim niciodata atmosfera sub 8-9°C fata de temperatura de afara.

In concluzie, venind pe litoral respirati cat mai adanc (si Eforie e locul ideal – un parc natural langa mare), profitati de aerosoli si climatul uniform ca presiune, temperatura si umiditate (alterati-l cat mai putin cu aer conditionat) si faceti miscare – mergeti pe jos, faceti fitness, jucati fotbal si volei pe plaja, inotati pana la epuizare; toxinele se vor elimina si va veti bucura de un nivel al energiei extraordinar!

Interesati de cazare litoral?