Ce se intampla in organism, atunci cand razele soarelui intra in contact cu pielea?
Anumite celule fotosensibile de la nivelul epidermei transmit mesaje creierului, care produce asa numitii “hormoni ai fericirii”,(endorfinele), substante care induc o stare de tonus psihic si fizic, de optimism si de vioiciune. In acelasi timp, lumina reduce productia de melatonina, hormonul ce ne pregateste pentru somn, aducandu-ne oboseala si inertia. .
In al doilea rand, incepe o sintetizare masiva in organism a vitaminei D, esentiala in consolidarea sistemului osos, si care in combinatie cu alte substante, a caror productie, de asemenea, este stimulata de razele soarelui, are puternice efecte anticancerigene.
Se pare ca un nivel ridicat de vitamina D in sange previne unele boli cronice, precum hipertensiunea arteriala, diabetul de tip I, scleroza multipla si cancerul. Acestea sunt primele concluzii desprinse din studii de ultima ora. Pana cand ele vor fi pe deplin confirmate, putem adera oricum la ideea ca o portie rezonabila de soare nu dauneaza nimanui.
Metabolismul se accelereaza favorizand arderea grasimilor in exces, in timp ce apetitul alimentar scade, ajutand la reglarea ponderala.Din cauza activarii metabolismului, in zilele insorite ne simtim deosebit de activi, in forma maxima
Anumite bacterii de la nivelul pielii, care produc o serie de boli infectioase, sunt neutralizate, in timp ce activitatea sistemului natural de aparare este reglata, favorizand ameliorarea bolilor autoimune.
Indicatii terapeutice
* Depresie: numeroase studii facute in tarile nordice au aratat fara dubiu faptul ca expunerea la soare este un remediu extraordinar contra starilor depresive.
*Psoriazis expunerea la soare si regimurile de dezintoxicare cu legume si fructe proaspete sunt, poate, cele mai puternice remedii impotriva acestei boli, careia deocamdata medicina oficiala nu i-a gasit leacul.
* Refacere dupa fracturi: radiatiile ultraviolete naturale receptionate la nivelul pielii maresc sensibil viteza de refacere a tesutului osos. Interesant este ca nu trebuie expus la soare neaparat membrul afectat, intreaga suprafata a pielii avand celule fotoreceptoare care stimuleaza productia de vitamina D, ajutand la fixarea calciului si la refacerea osului afectat.
* Tulburarile de somn: persoanele care petrec mult timp in aer liber, la soare, isi amelioreaza spontan somnul, dupa cateva saptamani.
Soarele de pe litoral ofera ca bonus de terapie si o sauna gratuita.
Pentru aceasta, este nevoie de o groapa adanca de 20 – 30 cm, lunga de 2 m si lata de 1 m. Lasati soarele sa usuce bine nisipul de pe fundul gropii si de pe margini, apoi intrati in groapa si acoperiti-va cu un strat de nisip de 5 cm.
In prima zi trebuie sa rezistati asa maxim 5 minute, dar zilnic se pot adauga alte cateva minute, pana la o durata maxima de 20 min.
In final, atentie: nu incercati sa inlocuiti efectele naturale ale soarelui cu bronzarea artificiala, aceasta crescand riscul de cancer cu 75% la persoanele tinere. Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate pana in prezent ca fiind “probabil” cancerigene, au fost incluse in categoria factorilor “cancerigeni” de catre Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului (IARC).