De vizitat la Murfatlar

O zona foarte interesanta de vizitat este Murfatlar. Denumirea de Murfatlar vine de la cuvântul tătăresc “Murvet”(om generos). Această denumire s-a metamorfozat în timp în “Murfat”, apoi în Murfatlar, adică urmaşii lui Murfat. Denumirea de Murfatlar se păstrează până în anul 1921, cand s-a schimbat în Basarabi. Denumirea de Basarabi se păstrează până în anul 1965 când devine Murfatlar timp de 10 ani, iar din 1975 s-a numit Basarabi (ca o anecdota, cauza se spune ca a constituit-o faptul ca Nicolae Ceausescu nu putea pronunta vechiul nume). Din 2007 se revine la denumirea Murfatlar.

Obiective:

1. Complexul rupestru Basarabi-Murfatlar (datat acum 1000 de ani), cu prima biserica de pe teritoriul Romaniei. Ansamblul monastic rupestru cuprinde biserici, incaperi, galerii etc si se află la o distanţă de 15 km de litoralul Mării Negre, pe malul drept a ceea ce a fost Valea Carasu, acum Canalul Dunăre-Marea Neagră. Este alcătuit din camere şi galerii, fiind săpat într-un deal de cretă situat în apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi. Avem aici săpate în stâncă, bisericuţe rupestre, galerii cu lăcaşuri pentru morminte, locuinţe de suprafaţă construite din blocuri de cretă pe terasele formate din umplutura de steril.

2. Rezervatia Fantanita-Murfatlar
Pusa sub ocrotire in anul 1932, rezervatia este situata la 1 km sud de podgoria Murfatlar, pe partea stanga a soselei Constanta-Ostrov.
Rezervatia ocupa o suprafata de 19,70 ha si este inclusa in padurea Murfatlar, a carei suprafata este de 641 ha.
Incepand cu anul 1962 rezervatia este ocrotita de lege si adaposteste specii rare cum ar fi: usturoiul, inul dobrogean,colilia,spinul de Murfatlar,zambila, precum si specii cu areal exclusiv dobrogean: cimbrul, pesma,migdalul pitic bujorul de stepa, ricinul, etc.
In aceasta zona traieste broasca testoasa dobrogeana, a carei arie de raspandire in tara noastra se limiteaza la cateva puncte din stepa Dobrogei.
Numeroasele specii floristice si valoarea peisagistica a zonei fac din aceasta rezervatie un important punct de atractie pentru turisti.

3. Crama Murfatlar – intinsa pe 3300 de hectare, produce o gamă largă de vinuri, acoperind toate segmentele, de la albe la roşii, şi de la seci la dulci sau licoroase. Turiştii care vin la Murfatlar fac turul cramei, vizitează muzeul, iar degustarea a cinci soiuri de vin costă 9 euro. Urmează cina, unde aceştia pot servi mâncare cu specific dobrogean (in 2009 aproape 10000 de turisti au vizitat crama de la Murfatlar).

4. Zona libera si portul Murfatlar (croaziere cu vaporasul pe canalul Dunare -Marea Neagra).

Surse:
wikipedia

Judetul Constanta