Ultimele studii efectuate in tara noastra evidentiaza faptul ca pe langa obezitate (unde am ajuns pe locul 3 in Europa, atat la adulti cat si la copii), copiii din Romania sufera mai nou si de anemie.
Conform unui studiu MAMMI (Măsurarea Aportului de Macro şi Micronutrienţi) la copiii preşcolari – preluat de mai multe canale de stiri din tara noastra (ex Realitatea.net) arata ca peste 90% dintre copiii preşcolari din România au carenţe alimentare de calciu, si peste 99,7% au carente de vitamina D.
Cum stim daca copilul nostru are anemie? (desprecopii.com)
Exista un anume test destul de sigur pe care poti sa-l faci copilului ca sa-ti dai seama daca sufera de anemie sau nu. Acest test poti sa i-l faci singur : trage de geana de jos a ochiului si uita-te in interior.
In cazul in care culoarea este de o nuanta palida in loc de rosu spre roz, atunci s-ar putea sa sufere de anemie.
Cauzele anemiei sunt usor de banuit: alimentatia tot mai saraca in nutrienti, preferinta copiilor pentru dulciuri in loc de legume si fructe si lactate (preferinta incurajata de parinti din comoditate si lipsa de timp) si lipsa miscarii in aer liber (aratata clar de lipsa de vitamina D).
Anemia si deficitul de calciu si vitamina D este o ‘boala a civilizatiei’ – intalnita mult in tarile dezvoltate, acum bineinteles din ce in ce mai raspandita in Romania.
Inainte de a ‘pompa’ preparate medicamentoase in copilul dumneavoastra (si recentele anchete jurnalistice din tara noastra sustin ca peste 50% din medicamentele din farmaciile romanesti sunt contrafacute, incat ne putem trezi cu tot felul de droguri si substante periculoase in organism, vezi prosport.ro), ganditi-va la o cura naturala de soare si aer marin pe litoral – va face minuni!
Ce inseamna vitamina D si la ce este ea folositoare – este o vitamina absolut necesara absorbtiei de calciu in intestine si fixarea lui in oase. De aceea, este foarte important ca vitamina D sa fie consumata in special de copii, care fiind in crestere, au nevoie de calciu pentru a-si dezvolta sistemul osos cat mai puternici si a fi feriti de boli precum rahitismul si anemia. Este bine de stiut ca supraponderalii au mai putina vitamina D in sange decat cei cu o greutate corporala normala.
Cura de vitamina D prin expunerea la soare
Expunerea solara faciliteaza intr-adevar sinteza de vitamina D in organism, aceasta insa nefiind o scuza pentru a face excese. O baie de soare de 30 de minute asigura asimilarea a pana la 20.000 de mii de unitati de vitamina D, de aceea sezonul estival este cel mai recomandat pentru o cura de soare si vitamina D, insa nu uitati sa stati la soare doar dimineata pana la ora 10 si dupa-masa dupa ora 5.
Pentru a va convinge de importanta expunerii la soare pentru a asimila vitamina D, trebuie sa stiti ca studiile de specialitate au demonstrat ca locuitorii din tarile nordice, care sunt privati cateva luni bune pe an de actiunea benefica a soarelui, sufera de tulburari ale sistemului imunitar mult mai numeroase decat locuitorii din tarile cu clima calda sau temperata. Astfel si rata de cancer, in principal cel osos, este mai crescuta in tarile nordice fata de celelalte.
Cateva motive pentru a veni pe litoral, atat pentru copiii anemici cat si pentru adultii obositi (formula-as):
1. Sistemul imunitar devine mai activ
Stranut, tuse, fornaituri pe nas – acestea sunt zgomote care se aud numai in mod exceptional in timpul verii. Cu toate ca in anotimpul cald roiesc in jurul nostru la fel de multi germeni patogeni ca iarna, ei nu ne pot ataca atat de usor. Aceasta se datoreaza, in primul rand, unei portii mai mari de soare pe pielea noastra: razele solare stimuleaza apararea naturala a organismului contra anumitor bacterii. Se considera ca bebelusii veniti pe lume in lunile de vara au sansa de a fi mai robusti si vor suferi mai rar de afectiuni ale cailor respiratorii.
2. Oasele se intaresc
Ca sa fie rezistente, oasele au nevoie de lumina soarelui. Cand soarele ajunge pe piele, corpul produce vitamina D. Iar prezenta ei este indispensabila pentru extragerea din hrana si depozitarea in oase a calciului, cel mai important material de constructie al scheletului nostru. Copiii care mananca lapte, branza si alte produse lactate in cantitati suficiente, insa nu ies destul la soare, formeaza prea putina substanta osoasa. In cazuri foarte grave, aceasta poate duce la rahitism, o deformare observata de exemplu la craniu si la oasele ce sustin spatele.
In jurul varstei de 20 de ani, constructia oaselor s-a incheiat, am ajuns la faza de adulti, dar in corpul nostru, transformarile continua: in fiecare an, scheletul se innoieste in proportie de circa 10%. Vitamina D are rolul ei in acest proces, caci in conditiile unei carente de vitamina D, oasele nu pot folosi decat aproximativ jumatate din cantitatea de calciu care le sta la dispozitie. Astfel creste, printre altele, riscul de aparitie a unor fracturi.
3. Pielea primeste un aport de vitamina D
De ce ni se pare ca o piele usor bronzata arata frumos? Bronzul delicat semnalizeaza ceva subconstientului nostru: o stare buna de sanatate. Pe drept cuvant, caci razele ultraviolete ajuta contra neurodermitei si a psoriazisului, elimina micozele si grabesc vindecarea acneei. Si aici, explicatia consta in productia de vitamina D, impulsionata de lumina soarelui. Studiile arata ca aceasta vitamina se formeaza nu numai in ficat si rinichi, ci si direct in piele.
In incheiere, un sfat pentru perioadele de extrasezon: tratati copiii anemici cu rozmarin, cultivat mai ales in zonele de litoral; este o planta foarte indicata pentru combaterea anemiei (legendele spun ca batrana regina Isabella a Ungariei a intinerit in urma unei cure de rozmarin).
Interesati de cazare litoral?